23 Mart 2011 Çarşamba

Banyo, Hamam ve Gusül Adabı






Banyo, Hamam ve Gusül Adabı
“Her müslümanın yedi günde bir, başını ve vücudunu yıkaması Allah’ın onun üzerinde bir hakkıdır. (Müslim, Cuma 9)

ü  Banyo veya Hamama, Allah’ın huzuruna temiz çıkmak gibi güzel niyet ve düşüncelerle girmelidir.
Suyun sıcaklığı gibi ürperten hallerde ise cehennem ateşinin yakıcılığını tefekkür etmesi müstehaptır.

ü  Banyoya, EuzuBesmele çekilerek ve sol ayakla girilir.

ü  Banyo yapmadan önce dişlerin Misvaklanması sünnettir.

ü  Banyo da ilk olarak sırasıyla Sağ ve Sol omuzlara su dökünerek yıkanmaya başlamak müstehaptır.

ü  Banyoda, eğer bir zaruret yoksa oturarak değil de, üzerine necaset sıçramaması için ayakta su dökünmek daha efdaldir.

ü  Su lüzumundan fazla kullanılmaz. Lüzumsuz konuşulmaz. Aşikâre Kur’an okunmaz, gizlice besmele çekilebilir.

ü  Banyoda, küçük veya büyük abdest bozulmaz.
Abdullah İbnu Mugaffel(r.a) anlatıyor: Resulullah(a.s.v) buyurdular ki: “Sizden kimse banyo yaptığı yere akıtmasın. Sonra bu idrar ettiği yerden abdest almasın. Zira vesveselerin çoğu bu yüzden hâsıl olur. (Ebu Dâvud, Tahâret 15)

ü  Çıplak olarak banyo yapmak haram değilse de adaba aykırıdır. Bu bakımdan banyonun büyüklüğü ne kadar olursa olsun kişi tek başına da olsa avret yerlerini örtmesi, sünnetin talimi gereğidir.
Peştamal veya herhangi bir bez, Setr-i avreti temin edecek şekilde olmalıdır. Yani, göbekle diz kapağı arasını rahatça kapatacak şekilde olmalıdır.
Mevzu ile alakalı Efendimiz(s.a.v) şöyle buyurdular: “Allah'a ve âhiret gününe inanan, peştamalsız hamama girmesin.” (Terğib ve Terhib, c.1/211)

ü  Banyo yapılan yerin, kimsenin göremeyeceği bir şekilde kapatılması gerekir.
Ya'lâ b.Ümeyye'den(r.a) yapılan rivayette, demiştir ki: Resûlüllah(a.s.m) Efendimiz bir adamın açık yerde soyunup yıkandığım görünce üzüldü, çıkıp Allah'a hamd-u senada bulunduktan sonra şöyle buyurdu: “Şüphesiz ki, Aziz ve Celil olan Allah haya sahibidir ve günâhları, kusurları örtüp gizleyendir. O bakım­dan hayâlı olmayı ve örtünmeyi sever. Sizden biri guslettiği zaman örtünsün!” (Nesâî, Gusül 7)

ü  Banyo yaparken, Yüz veya arkanın kıbleye dönük olmaması da gerekir.

ü  Banyoda fazla durulmamalıdır, zira şeytanın mahallidir.
Helâ, banyo, hamam vb. yerler, necaset ve pis kokuların bulunduğu mekânlardır. Eskiye nazaran günümüzde temizlik malzemeleri daha çok gelişmiş olmasına rağmen bu mekânların evin diğer yerleri kadar temiz tutulmaları mümkün görünmemektedir. En azından psikolojik açıdan yeterince temiz olmadıkları duygusu hep hâkimdir.
Ve insanlara psikolojik açıdan zarar veren, başta cinler olmak üzere, şer ruhlar bu tür yerlerde daha çok bulunurlar, buralar onların hâkimiyet sahasıdır. Hatta bazılarının gıdası necis şeylerdir ve pis kokulardan hoşlanırlar.
İşte bu yerlere girerken zarar görmeden çıkabilmek için Efendimiz(s.a.v) şu duaları okur ve ümmetine talim buyururdu: “Allahümme innî eûzü bike mine`l-hubsi ve`l-habâis” yani: “Allah’ım! Her türlü pislikten ve pis olan şeylerden, bütün şeytanların şerrinden sana sığınırım.” (İbn Mace, Taharet 9)

ü  Akşama yakın, Akşam ve Yatsı arası banyo yapılması zaruretin dışında uygun değildir.
Çünkü şeytanların ve cinlerin o vakitlerde banyo ve hamamlarda bolca bulunduğu rivayet edilmektedir.

ü  Cuma günü Boy abdesti(Gusül) almak sünnettir.
Hz.Cabir(r.a) anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Her müslüman yedi günde bir kere yıkanmalıdır, bu gün de cuma günü olmalıdır." (Nesai, Cuma 8)

ü  Gusülden önce Namaz abdesti gibi abdest almak, müstehaptır.

ü  Üzerinde besmele, ayet, Allah'ın isimleri ve benzeri dinen saygı gösterilmesi gereken ibare ve ifadelerin bulunduğu kolye, künye ve benzeri zinet eşyalarının takınılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Buna göre, söz konusu Cevşen gibi duaları ve takıları üzerinde bulunduran kimselerin zorunlu olmadıkça, bunlar üzerinde iken tuvalete, banyoya girmesi uygun görülmemiştir.
Diğer durumlarda ise tuvalete veya banyoya gidildiğinde bunların muhafaza altına alınması veya kapalı halde bulunması uygun olur.
Nitekim öteden beri teberrüken veya başka amaçlarla Kur'an-ı Kerimi veya Cevşen gibi bazı duaları ve ayetleri üzerlerinde taşıyan kimseler, bunları muşambaya(yedi kat naylon) sarmak suretiyle üzerlerinde bulundura gelmişlerdir. (İbn Abidin, c.V, syf.317)

ü  Banyo yapıp, banyodan çıkarken ayaklara ve bacaklara soğuk su dökmek sünnettir.
Özellikle sıcak su ile banyo yapıldığında ve uzun müddet banyoda kalındığında kanın ayaklarda, bacaklarda çoğalması ve beyne giden kanın azalması söz konusu olabilir. Böyle bir durumda ayaklara soğuk su dökmek, kanın beyne daha fazla gitmesine neden olacaktır. Bu da kişinin rahatlamasına ve eğer baş ağrısı oluşmuşsa onunda yok olmasına neden olabilecektir.
Peygamber Efendimiz(s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Hamamdan çıkarken ayakları soğuk su ile yıkamak baş ağrısını giderir.” (Ebu Nuaym, Muhtârü'l-Ehâdîs, syf.101)

ü  Banyo, yıkanan tarafından güzelce temizlenir. Nahoş görüntülere meydan verilmez. Sabun, saç ve pis su artıkları giderilir. Kirli çamaşırlar ortalıkta bırakılmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder